Ideal kesim? Excellent (Mükemmel) kesim?

İdeal (Ideal) kesim X GIA Mükemmel (Excellent) Kesim

İdeal bir kesim pırlanta kusursuz bir parlaklığa sahiptir. İdeal oranlarda kesilmiş olan mükemmel açılara sahiptir ve mükemmel cila ve simetri kalitesine sahiptir. İdeal bir kesim pırlanta, içine giren ışığın neredeyse tamamını yansıtmalıdır. İdeal kesim pırlanta, diğer tüm pırlanta türleri için standartlaştırılmış ölçüt olarak alınır. 

Ideal Kesim bir pırlantanın Tabla Genişliği %55 ve %57 arasında olmalıdır.

İdeal kesime sahip pırlantalar, üzerlerine düşen ışığı kırmak ve yansıtmak için en uygun şekilde orantılıdır. Bu, bir pırlantayı birinci sınıf kalitede yapan ateşi ve parlaklığı üretir.
İdeal kesime sahip pırlantaların özellikleriİdeal bir kesim resmi olarak elmas kesim kalitesidir. Ideal kesim yoktur, olmaz deyip size GIA sertifikalarını örnek gösteren kuyumculara NET şekilde inanmayın ve şu soruyu sorun…

Dediğiniz doğru ise o zaman neden aynı özelliklere sahip olan 2 GIA sertifikalı taşın tabla, değeri %61 olan, tabla değeri %56 olandan aynı satıcı da daha ucuz? İkisi de 2.00 ct, ikisi de aynı renk, berraklık, simetri, cila değerlerine sahip…

  • İdeal kesimlere sahip elmaslar, uygun simetriye, düzenli açılara ve optimum ışık yansıması yoğunluğuna sahip gibi görünür.
  • Tüm oranlar, parlaklık, ateş ve parlaklık hayal edebileceğiniz kadar mükemmel.
  • İdeal kesime sahip pırlantaların çok zor bulunabildiğini kabul etmek de önemlidir. Onları bu kadar değerli yapan da bu
  • Bu tür elmaslar iki ideal kesime sahiptir, prenses kesim ve yuvarlak kesim.
  • Prenses kesim ve yuvarlak kesim “ideal” oranlara ve özelliklere uyan yalnızca iki kesim şeklidir.

İdeal Kesime Sahip Bir Pırlanta Almanız Gerektiğini Nasıl Anlarsınız?

Zevkinize en uygun pırlanta türünü seçmek karmaşık olabilir. Sık sık şüpheci olabilirsiniz ve eğer yakınınızdaki yerel kuyumcu size ideal seçenekler sunmuyor mu? 

Her şey önceliklerinize ve ayrıca biraz da kişisel tarzınıza bağlı! İyi bir ışıltı yoğunluğu sizin tarzınızsa, o zaman ideal kesim sizin için mükemmel bir varış noktasıdır. 

Mükemmel (Excellent) Kesim Tabla Genişliği – GIA Elmas Derecelendirme Laboratuvarına Göre %53 ile %61 arasındadır. İdeal in %55-%57 arasında olması gerekli.

‘Mükemmel’ (excellent) kesime sahip pırlantalar, büyük ölçüde netlik sergiler. Karanlık ve aydınlık bölgeler gözler için belirgindir. Ayrıca, çok yüksek düzeyde parlaklık ve ateş gösterirler. Bunun nedeni, üzerine düşen ışığın neredeyse tam miktarının geri yansıtılmasıdır.

GIA (Gemological Institute of America) derecelendirme laboratuvarına göre, mükemmel kesime sahip bir pırlanta en üst sınıf kesim olarak kabul edilir. 

Bununla birlikte, bu elmas kesim sınıflandırması kategorisi oldukça geniştir. İnsanlar, mükemmel bir kesime sahip herhangi bir elmasın olağanüstü olacağına dair bir varsayıma sahiptir. Bu oldukça mantıklı bir varsayım. Ama ne yazık ki durum böyle değil. 

GIA pırlantalarının yaklaşık %55’i bugün piyasada mükemmel (excellent) kalitede kesime sahiptir. Bununla birlikte, sadece bir avuç dolusu parlak bir elmasın tam potansiyeline sahiptir. İlgili istatistiklere göre, bu mükemmel kalitede kesim pırlantaların %30’u uzmanlar tarafından tavsiye edilmeyecektir.

Diğer anlatım ile GIA Mükemmel (excellent) Kesim sertifikalı pırlantaların %30 u uzmanlar tarafından tavsiye edilmeyecektir.

Bizim standardlarımızda biz geride kalan %70’in içinden %25 en iyi IDEAL kesimleri aramaktayız.

Gelişen AI teknolojisi ve bilgisayarlı değerlendirmelerin sonunda İDEAL kesimlerin ileride değer kaybı daha az olacaktır.

Pırlantanızın Mükemmel Kesim Kalitesine Sahip Olup Olmadığına Nasıl Karar Verirsiniz?

Elmas kesim kalitesi birkaç faktörü etkiler. Bunlar simetri, ateş, parlaklık ve cilayı içerir. Optimum düzeyde ateş ve parlaklık istiyorsanız, IDEAL kesime sahip parlak yuvarlak elmasları tercih edin.