Uygun Pırlanta Rengini Nasıl Seçmelisiniz?

Pırlanta Tektaş arayışınızda ilk renk ile başlarsınız ya… Bu. konuyu biraz inceleyelim.

Tektaş yüzük arayışındayken yapılan en yaygın yanılgılarından biri de yüzüklerin renksiz olduğu inancıdır.(D-E-F) pırlantalar düşük renkli pırlantalara göre daha iyi parlaklık sergilediklerini düşünürler. 

Gerçekte bir pırlantanın güzelliğini belirleyen belirleyici faktör onun kesim kalitesidir ve sahip olduğu renk değil.

Benim gibi pratik bir insansanız, gözlerinizin algılayamayacağı bir özelliğe (renge) daha fazla para harcamanıza gerek yok. Bunun yerine bütçenizi, görsel etkisinin çok daha büyük olacağı daha yüksek bir karat boyutuna harcamayı düşünebilirsiniz.

Paranızın karşılığını en iyi şekilde alabilmeniz için kesinlikle yüksek IDEAL kesim pırlanta satın almanızı öneririm, rengi bir tık aşağıya çekebilir karat boyunuzu da bir tık yukarı çıkarabilirsiniz bu sayede.

#1: Pırlantanın Şekli ve Kesim Stili

Farklı kesme stilleri nedeniyle bir pırlantanın optik özellikleri bir kesim şeklinden diğerine değişiklik gösterir. Sonuç olarak, bazı şekiller kendi doğal vücut renklerini “göstermeye” daha yatkındır.

3 GIA dereceli H renkli pırlantanın yukarıdan karşılaştırması, aynı ortamda aynı ışıkta aynı fotograf makinesi ile eşit koşullarda çekilmiş fotolar…

Hangisi “en beyaz” görünüyor?

Bu fenomen tipik olarak uzun şekillerde bulunur oval, markiz, damla gibi renk doygunluğunun sivri uçların yakınında kolayca görülebildiği kesim şekillerinde rastlanır.

Benzer şekilde Asscher ve zümrüt gibi kademeli kesimlerde, yuvarlak pırlantalara kıyasla gövde rengini maskelemeye yardımcı olacak daha az parlaklık ve ışıltı vardır.

Bu nedenle genel olarak tavsiyem yuvarlak harici minimum G renk, yuvarlaklarda minimum H renktir.

#2 Kesim Kalitesi: Daha İyi Işık Geri Dönüşü = Daha Beyaz Görünüm

Daha güçlü ışık geri dönüşüne sahip, iyi kesilmiş bir pırlanta, kötü kesilmiş bir pırlantaya göre görsel olarak daha parlak olacaktır.

Elmaslar optimum oranlarda ve hassasiyette kesildiğinde daha iyi ateş, ışıltı ve parlaklık üretme yeteneğine sahip olurlar.

Temel olarak, iyi kesilmiş bir pırlantaya ışık girdiğinde, yüzeyler aydınlanarak parlaklık bu, elmasın gövde rengini maskelemeye yardımcı olur. 

Dik/derin oranlara sahip, kötü kesilmiş bir pırlantada ışık sızıntısından dolayı gövde rengi daha fazla ortaya çıkar.

Bu nedenle faydaları çok yönlü olduğundan kesim kalitesinin önemini her zaman vurguluyorum. Daha iyi kesim kalitesi, pırlantanın ışıltısını artırır, rengin maskelenmesine yardımcı olur ve gözün dikkatini kalıntılardan uzaklaştırır. mutlaka göz atın!

Önemli not renk derecelendirilmesi pırlantanın tersinden yapılır ancak biz hep üstünü görürüz. Şimdi yazdıklarım biraz daha mantıklı gelmeye başladı sanırım.

Farklı kesim kalitesine sahip 3 yuvarlak parlak pırlantanın aşağıdaki karşılaştırmasına göz atın. Soldaki ideal kesimli, diğer ikisi ise vasat pırlanta. Her ne kadar hepsi H olarak derecelendirilmiş olsa da kötü kesilmiş pırlantalarda renk tonları daha kolay ortaya çıkar.

#3: Montür Altın Rengi

Taşın fasetlerinin yüzüğün altındaki altın rengi kumaş şeritten nasıl renk aldığını görebiliyor musunuz?

Bir pırlantanın yüzeyleri, çevredeki ortamın ayrıntılarını yansıtan “bir dizi ayna” gibi davranır. Sonuç olarak ayar için metal seçiminiz pırlantanın görünümünü doğrudan etkileyecektir.

Eğer sarı altın bir yüzük satın almayı planlıyorsanız, iyi haber şu ki, daha düşük renk dereceleriyle daha fazla hareket alanına sahip olabilirsiniz. Bunun nedeni, pırlantanın renginin kontrast bir arka planın önüne yerleştirildiğinde çok daha kolay fark edilmesidir.

Taş sarı bir zemine yerleştirilecekse, kontrast daha az olduğundan ayrım çok daha az fark edilir olacaktır. Bu tür senaryolarda, H I renk pırlantalarının sarı tonu, sarı altın ayarlarında beyaz altın ayarına göre daha iyi uyum sağlar.

Öte yandan eğer renkten hoşlanmıyorsanız ve beyaz görünümlü bir yüzük görünümü istiyorsanız o zaman sağduyunuz size beyaz altın veya platin bir ayar satın almanız gerektiğini söyleyecektir.

Aynı ayarlarda D renk orta taşlara sahip gerçek hayattaki nişan yüzükleri.

Yukarıdaki örneklerde sarı altın pırlanta yüzüğe dikkatinizi çekmek istiyorum. Beyaz altın ayarındaki diğer pırlantayla karşılaştırıldığında iç yansımaların aslında sarımsı göründüğünü görebiliyor musunuz?

18 ayar sarı altın ayarına D E veya F renkli bir pırlanta yerleştirirseniz, bu renklerin buz beyazı rengi artık J veya K tonuna dönüşecektir. Bana göre bu, para israfı olur ve ilk etapta yüksek renkli bir  pırlanta satın alma amacını boşa çıkarır.

Ayrıca D E veya F renkli pırlanta, hoş bir renk farklılığından dolayı sarı altın ayarında “garip” görünebilir.