LABORATUVAR PIRLANTASI … HEPSİ AYNI MIDIR?

LABORATUVAR PIRLANTASI … HEPSİ AYNI MIDIR?

LABORATUVAR PIRLANTASI

Yani laboratuvarda yetiştirilen, büyütülen tüm pırlantalar aynı mıdır?

LABORATUVARDA YETİŞTİRİLEN ELMASLAR, MADENDEN ÇIKARILAN ELMASLAR KADAR FARKLIDIR

Laboratuar Pırlanta ları yani laboratuvarda yetiştirilen elmaslar uygun maliyetli, çatışmasız ve çevre dostu olduklarından dolayı daha popüler hale gelirken, laboratuarda yetiştirilen tüm elmasların eşit yaratılmadığını unutmamak önemlidir. Tıpkı toprakta oluşan elmaslar gibi, laboratuvarda yetiştirilen elmaslarda da pek çok farklılık vardır.

Geçtiğimiz 25 yılda nelere şahit olduğumu bir bilseniz. Sevgili dostum, kardeşim, büyüğüm ne arayacağınızı ve hangi soruları soracağınızı bilmek, nişan yüzüğünüz için en iyi pırlantayı seçmenize yardımcı olacağına inanıyorum!

İşte laboratuvarda yetiştirilen elmasların kalitesine baktığınızda bilmeniz gerekenler.

ELMAS NEREDE YAPILIR?

Öncelikle, laboratuvarda yetiştirilen tüm elmaslar, madenden çıkarılan elmaslarla aynı temel yapıya ve aynı kimyasal, fiziksel ve optik özelliklere sahiptir. Tek fark, maden pırlantasının kaba kristallerinin topraktan kesilmesi ve laboratuvar pırlanta kristallerinin makinede yapılmasıdır. Ancak laboratuvarda yetiştirilen elmasların bile farklılıkları vardır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilen elmaslar, diğer ülkelerde yetiştirilenlere göre daha tutarlı bir güç kaynağı şebekesine ve daha temiz su kaynaklarına sahiptir.

BU NEDEN ÖNEMLİDİR?

Laboratuarda yetiştirilen elmas makineleri oldukça havalı; bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi görünüyorlar! Bu kapsüller, küçük bir elmas tohumunu daha büyük bir pırlantaya “büyütmek” için süper yüksek basınç ve su kullanıyor. 

Elektrik şebekesindeki dalgalanma, kesilme vb faktörlerde süreç kesintiye uğrar ve nihai ürün etkilenir. 

Su için de aynı şey geçerli. Temiz, filtrelenmiş su, daha iyi bir elmas kaba kristali üretir. Ve her ikisi de laboratuarda yetiştirilen elmasta kesilip cilalandıktan sonra görülebilen sorunlara neden olabilir.

Aksi takdirde tüm laboratuvar pırlantalarının aynı çıkması gerekirdi öyle değil mi?

İleride laboratuvarda üretilmiş pırlantanızın değerini koruyabilmesi için bu faktörlere dikkat etmekte fayda var.

HER ŞEY KESİME BAĞLI

İster madenden çıkarılmış ister laboratuvarda yetiştirilmiş olsun, tüm elmasların yine de işlenmesi ve pırlantaya dönüşmesi gerekir. 

Elmaslar pırlantaya dönüşebilmesi için makineler ve insanlar tarafından kesiliyor (evet, etrafta hala elmas kesiciler var!) izlemesi de gerçekten çok güzel!

Bir pırlantanın değerinin ve güzelliğinin büyük bir kısmı ne kadar iyi kesildiğine bağlıdır. Çok Çok Matematik. En iyi görünen, en ışıltılı elmaslar en iyi kesicilere sahiptir. Ve laboratuvarda yetiştirilen bazı elmas üreticileri kaliteye değil niceliğe bakıyorlar – tekne dolusu elmas üretiyorlar – ama parçalar… biraz uygunsuz veya pırlantaya yakışmayacak çirkinlikte oluyor diyelim.

Çirkinliğin üstesinden gelmek için uzman bir dostunuzun (bu biziz) olması büyük bir yardımcıdır. Hayatım boyunca kelimenin tam anlamıyla çok pırlanta elimden geçti ve hangilerinin iyi kesildiğini bir bakışta anlayabiliyorum. Bakın burada sertifika değerlerinden vs bahsetmiyorum. O pırlantayı elime aldığımda yüzüm ya gülümser ya da “ehhh işte..” der kenara ayırırım..

Yoksa elime aldığım bir taşa “hmmm bu şu renk şu berraklıkta bunda şu var bu var” diye bakmam. O sertifika kuruluşlarının işi. Benim için bir pırlantanın parlaması önemlidir. Parlamasını herkes renk ile karıştırıyor. Parlaklık ve dikkat çekicilik ile renk ilgisi olmayan faktörlerdir.

LABORATUVARDA YETİŞTİRİLEN ELMAS SERTİFİKALARI

Hem madenlerden çıkarılan hem de laboratuarda yetiştirilen birçok pırlanta, bağımsız laboratuarlar tarafından derecelendirilir ve onaylanır. Bu sertifikalar değerli taşın değerini değil, bir notunu verir. Karne gibi aslında. Derece ne kadar iyi olursa pırlantanın değeri de o kadar artar.

Ancak pırlanta derecelendirmesi oldukça özneldir. Aynı elmas, ona bakan kişiye bağlı olarak farklı dereceler alabilir. Tuhaf ama her neyse; olan bu.

Artık laboratuvarda yetiştirilen bazı elmas üreticilerinin KENDİ pırlanta laboratuvarları var. Bunun bir çıkar çatışması olduğunu düşünüyoruz. Bağımsız bir laboratuvarın tüm fikri, ona değerini belirleyecek bir not vermektir. Yani – eğer bir elmas yaparsam ona A veririm (ama aslında sadece C’dir), o zaman onu satarken daha fazla para kazanırım. Hmm.

Bir Karat ta bağımsız bir laboratuvar tarafından derecelendirilen laboratuvar pırlanta ları (laboratuvarda ve madenlerden çıkarılmış) satıyoruz. Ve bunu yaparken laboratuvarların yanında  ve üreticileri inceleyerek yapıyoruz. Maden pırlantalarının aksine laboratuvar pırlantalarının üreticileri bellidir. 

Böylece laboratuvar pırlantası için ödediğinizin karşılığını alırsınız.

Üreticinin belli olması size ve bize ne avantaj sağlar?

Laboratuvar pırlantasının üreticisinin belli olması ileride bozdurma ve değiştirme işlemlerinde bize esneklik size kolaylık ve güven sağlar.

Bu kadar basit.

Araba örneği vereyim, FORD arabanızı bir üst model FORD araba ile değiştirmek istediğinizde HYUNDAİ satıcısından mı işinizi kolay halledersiniz yoksa FORD satıcısından mı? Hoş bugünlerde araba değiştirmek de zor ama yine de bir örnek.

Bir laboratuvar pırlantası alırken satıcıya üreticisini sorun size sadece ülke söyleyebilir (belki…) belki de kesici firmayı. Onun dışında bilmezler çok da dert etmezler. Bilinmeyen veya dert edilmeyen faktör ilginçtir. Aslında dünyada 10 tane iyi üretici vardır yani elması büyüten. Evet 10… Bunun yanında ise binlerce kesici ve satıcı. Alfabetik sıralama… DeBeers e şaşırdınız mı yoksa?

  • Apollo Diamond (2011 senesinde Scio Diamond a satıldı)

  • ALTR Created Diamonds

  • De Beers (Lightbox)

  • Diamond Foundry

  • Gemesis (isim değiştirdi Pure Grown Diamonds oldu)

  • novaXgems
  • Scio Diamond Technology Corporation (colorless)

  • Tairus

  • WD Lab Grown Diamonds

Bu fabrikalardan kalite kalite hammadde çıkıyor ve bu hammaddeler de kalitelerine göre çok farklı fiyatlara taş kesen ve pazarlayan binlerce firmaya satılıyor.

Kesildikten sonra ise sertifika süreci başlıyor.

Bu arada %56 ile üretimde en büyük pay Çin Cumhuriyetinin… Ancak kalite farklı bir olgu.

Benim kadar Türkiye’de pırlanta alternatifleri veya insan yapımı pırlanta işinin senelerdir içinde olan başka bir kişi yoktur. Ukalalık gibi gelebilir ama doğru bu konuda hiç mutevazı olamayacağım. Var ise öne çıksın 🙂

 

İNTERNET ÜSTÜNDEN LABORATUVARDA YETİŞTİRİLEN BİR PIRLANTA SATIN ALMAK

Bazı konularda bu hiç de akıllıca değil! 

Laboratuvarda yetiştirilen elmaslar televizyona benzemiyor. 

Belirli bir TV modelini çeşitli kaynaklardan sipariş edebilirsiniz. Fiyatları biraz değişir belki nakliye faktörü belki satıcı kazancı veya elinden çıkarmak istemesi etkiler fiyatları ama sonuçta hepsi de aynı fabrikanın aynı özelliklere sahip olan aynı TV yi gönderir. Internetten araştırıp almak bir TV için çok akıllıcadır ki, hepimiz yapıyoruz.

Aynı şey parfüm örneğinde biraz daha değişir. Parfüm de gerçek mi yoksa sahte mi diye düşünürsünüz ve saygıdeğer satıcılardan seçtiğinizde aynı parfüm gelir.

Kusura bakmasın kimse ama ben Beymen e daha fazla güvenirim online alacaksam eğer…

Laboratuarda yetiştirilen pırlantalar da durum farklıdır.

Aynı özelliklere sahip (yani sizin ilk bakışta aradığınız özellikler) pırlantalar arasında anlamadığınız şekilde 1 e 2 fiyat farkı olabilir.

Siz bunu A satıcısı B satıcısından daha fazla kazanç elde ediyor diye yorumlarsınız ama gerçek bu değildir. Unutmayın pırlanta da ne öderseniz karşılığını alırsınız. Ucuz pırlanta yoktur veya %60 indirimli…

Uzun lafın kısası : 

LABORATUVARDA YETİŞTİRİLEN ELMASLARIN HEPSİ EŞİT ÜRETİLMEZ!

Bazı kararlarda size rehberlik edecek iyi insanlara (yani pırlantacılara) hâlâ ihtiyacınız var. Uzmanlığımız ve deneyimimiz maliyetli hatalar yapmamanıza ve bir seçim yaptığınızda paradan (ve gezegenden) tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

Karşılaştırmak ve hangisinin “size göz kırptığını” anlamak için gerçekten birkaç tanesini yan yana görmeniz gerekiyor .

AYRICA, EN AZ ŞEKİLDE DÜRÜST OLMAYAN BİRÇOK ÇEVRİMİÇİ ŞİRKET GÖRDÜK.

Geçtiğimiz günlerde yurtdışı bir internet sitesinden satın aldığı ve laboratuvarda yetiştirildiğini söylediği bir “pırlanta” ile bize gelen bir kişi vardı. Kutusundan çıkardığı an incelemeden bile pırlanta olmadığı kesindi. Yanında uluslararası hepimizin bildiği bir sertifikası bile vardı. 

Kötü görünüyordu; bitişte tuhaf bir şeyler vardı. Müşteriye bunun laboratuvar pırlantası olduğu söylenmişti, ancak bunun elmas test ekipmanını yanıltacak şekilde üzerinde elmas kaplaması olan sıradan bir kübik zirkonya (atom) olduğu ortaya çıktı.

En kötü yanı, müşteri onu iade etmeye çalıştığında şirketin ONLARI “gerçek” elması sahte bir CZ ile değiştirmekle suçlamasıydı! İthalatını yapmış, gümrük vergisini KDV yi gümrük masraflarını ödemişti dostumuz. 

Laboratuvar pırlantası olarak aldığı taşını bizdeki herhangi bir taş ile yanyana getirdiğinde kendisi bile farkı görebiliyordu rahatlıkla.

 

  1. LABORATUVARDA YETİŞTİRİLEN ELMASLARIN HEPSİ EŞİT ÜRETİLMEZ!
  2. GÖRMEDEN ALINMAZ
  3. GÖRMEDEN UZAKTAN FİYAT KARŞILAŞTIRMASI YAPILMAZ (KONUNUN PROFESYONELİ DEĞİLSENİZ)