İnsan Yapımı Pırlanta Standardları

İnsan Yapımı Pırlanta Standardları

İnsan yapımı pırlantalarda 9 kategori vardır. 

Maalesef ülkemizde ve çoğunlukla uluslararası bilinen web sitelerinde satılanlar (ekonomik olsun amaçlı) BÜYÜME SONRASI İŞLEM görmüş olan bu taşlardır (post growth treatment).

Büyüme sonrası işlem, insan üretimi pırlantalarda istenmeyen özellikler (düşük renk derecesi, ağır inklüzyonlar veya iç çizgiler gibi) olduğunda kullanılır.

Bu işlemlerden geçen pırlantalar ‘işlenmiş’ veya ‘iyileştirilmiş’ olarak adlandırılır. HPHT (Yüksek Basınç Yüksek Sıcaklık) gibi büyüme sonrası işlemlerin amacı, mümkün olduğunca çok istenmeyen özelliği ortadan kaldırarak pırlantanın kalitesini artırmaktır.

Ancak bu, genellikle pırlantanın puslu görünmesine neden olabilir.

Bir laboratuvar pırlantasının ne kadar çok büyüme sonrası işleme ihtiyacı varsa, o kadar puslu ya da piyasamız dilinde "sütlü" hale gelir.

Tüm laboratuvar pırlantalarının büyüme sonrası işlemlere ihtiyacı yoktur - bazıları mükemmel (veya mükemmele yakın) şekilde yapılır, bu nedenle büyüdükten sonra hiçbir düzeltmeye ihtiyaç duymazlar.

Eş değer bir Pırlantaya baktığımızda

Örnek

2.0 ct E Color VS1

En alt seviye IGI klasik sertifakalı pırlanta 2.0 ct E VS1 rakamı 1.000 usd örnek olsun kıyaslanma yapılabilsin rahat diye verilmiştir.

Aynı renk, berraklık, karat ve kesim değerlerinde ve üst sertifikaları benzer görünen İNSAN YAPIMI PIRLANTA larda çok çok farklı kaliteler mevcuttur.

Bu kaliteler arasındaki seçim ve/veya tercih tamamı ile müşterilerimizin tercihidir. Sonuçta hepsi GERÇEK PIRLANTA dır ve önemli olan aldığınız kalitenin finansal karşılığının ADİL olmasıdır. 

KALİTELER

 $

YAZAN

ASLINDA OLAN

PARLAKLIK

IGI (post growth treatment)

1.000

E VS1

G H VS2 SI1

IGI LAB PLUS

1.800

E VS1

F VS 1

★★★

IGI HEARTS AND ARROWS LAB PLUS

2.700

E VS1

F VS1

★★★★

HRD

1.855

E VS1

E F VS1 VS2

★★

GIA

2.000

E VS1

E VS1

★★★

HRD LAB PLUS

2.425

E VS1

E VS1

★★★★★

HRD LAB PLUS HEARTS AND ARROWS

2.800

E VS1

E VS1

★★★★★

GIA LAB PLUS

2.710

E VS1

E VS1

★★★★★

GIA +AGS + LABPLUS (2ct üstü)

2.995

E VS1

E VS1

★★★★★★★

IGI (STANDARD POST GROWTH TREATMENT)

Büyüme sonrası işlem (POST GROWTH TREATMENT), eski makineler ile yetiştirilen laboratuvar üretimi pırlantalarda istenmeyen özellikler (düşük renk derecesi, ağır inklüzyonlar veya iç çizgiler gibi) olduğunda kullanılır.

Bu işlemlerden geçen pırlantalar ‘işlenmiş’ veya ‘iyileştirilmiş’ olarak adlandırılır.

HPHT (Yüksek Basınç Yüksek Sıcaklık) gibi büyüme sonrası işlemlerin amacı, mümkün olduğunca çok istenmeyen özelliği ortadan kaldırarak pırlantanın kalitesini artırmaktır, ancak bu, genellikle pırlantanın puslu görünmesine neden olabilir (baştan HPHT üretilenlerden bahsetmiyoruz ... dikkat).

Bir laboratuvar pırlantasının ne kadar çok büyüme sonrası işleme ihtiyacı varsa, o kadar puslu hale gelir.

Tüm laboratuvar pırlantalarının büyüme sonrası işlemlere ihtiyacı yoktur - bazıları mükemmel (veya mükemmele yakın) şekilde yapılır, bu nedenle büyüdükten sonra hiçbir düzeltmeye ihtiyaç duymazlar.

 

IGI LAB PLUS

POST GROWTH yoktur entegre tek sistemden çıkar. LAB PLUS üretiminin ortak özelliğidir. 604 adet üretim tesisinin sadece 6 tanesi bu en son teknolojiyi kullanmaktadır. Her geçen sene bu rakam yavaş yavaş artabilir. Dikkat ederseniz bu üretimlerde COMMENTS (yorumlar) kısmında POST GROWTH TREATMENT kelime grubunu görmezsiniz ve sertifikalarda üretim damgası vardır.

 

IGI HEARTS AND ARROWS LAB PLUS

POST GROWTH olmamasının yanı sıra en yüksek parlaklık ve kesim değerine sahip olduğunu gösteren HEARTS AND ARROWS işareti vardır. Hem Hearts and Arrows ve bir de Lab Plus olduğunda IGI sertifikalı olabilecek en mükemmel pırlantadır. Sadece %2 üretim sonucu Hearts and Arrows çıkar.

 

 

 

 

HRD

HRD klasik sertifika, kesim değerlerine (yüzdelere dikkat etmek gereklidir). HRD baze bir ton aşağıya /yukarıya kayabilir ancak D E F renklerde dünyanın sonu değildir.

 

 

GIA

GIA bütün sertifikalara growth remnant yazar, büyüme izi gördüğünde ise FEATHER diye belirtir. LAB PLUS GIA sertifikalarda bunu görmeyiz. GIA sertifikalar özellikle renk hassasiyeti için en önemli (bizim fikrimizce) sertifikalardır. Yine bu sertifikalar da kesim değerlerine bakmak dikkat etmek gerekir.

 

HRD LAB PLUS

Lab Plus üretimden çıkıp (no post growth) HRD laboratuvarlarda raporlanan LAB PLUS taşlarıdır. Bu taşlarda daha evvel bahsettiğimiz renk tint tonları olmaz. Yani NO BGM ( brown green milky görünmez). Kahve yeşil tonları veya sütlü bulanık görünüm yoktur.  

 

HRD LAB PLUS HEARTS AND ARROWS

HRD sertifikası ile sahip olabileceğiniz en üst seviye parlaklığa sahip olan taşlarıdır. Hem Hearts and Arrows özelliği vardır hem de LAB PLUS üretim tesislerinden çıkmıştır.

 

GIA LAB PLUS

Lab Plus üretimden çıkıp (no post growth) GIA laboratuvarlarda raporlananlar

 

  

GIA +AGS + LAB PLUS

Lab Plus üretimden çıkıp (no post growth) GIA laboratuvarlarda raporlananlar ve üstün görülenlere bu üstünlüğü pekiştirecek ikinci bir AGS raporunun eklenmesi. AGS raporu bu taşa Hearts and Arrows gibi en üstün kesim derecesini verir. Bu sertifikalar genellikle 2 karat ve üstü yuvarlak taşlarda bulunur. Bekleme süresi en az 30 gün gibi düşünün çok zor bulunan pırlantalardır.

Rapor numarasına girdiğinizde 2 rapor görürsünüz